Colon voorbereiding

De voorbereiding van uw colonografie met Moviprep is een belangrijke stap voor dit onderzoek. Het onderzoek kan zowel in de voor- als namiddag gebeuren en voor beide onderzoeken kan u hier de beschrijving terugvinden. U kan deze ook downloaden als pdf-bestand.

Colon voorbereiding voormiddag

Enkele dagen voor het onderzoek:

 • Restenarme voeding en fruit zonder pitten (geen bruin brood, geen rauwe groenten, geen bruine rijst, geen tomaten, geen druiven, geen kiwi’s!)  Bij ernstige constipatie 2 dagen voor het onderzoek enkel Nutridrink®, Fortimel®.
 • Indien u bloedverdunnende medicatie neemt (Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Pradaxa®,…) dient u dit zeker aan uw behandelende arts te melden om de therapie eventueel aan te passen.
 • Indien u diabetes heeft en insuline spuit, dient u dit eveneens te melden zodat de dosis kan worden aangepast
 • Dagelijks 1 comprimé Dulcolax innemen vanaf ….

Dag voor het onderzoek:

 • Opname-uur telefonisch navragen op 09/364 87 81 (tussen 13 en 17 uur).
 • Laatste maaltijd om 17 uur nemen
 • Na 17 uur geen vast voedsel meer tot na het onderzoek, eventueel nog een yoghurt (zonder stukjes fruit).
 • Om 18 uur één zakje A + één zakje B  oplossen in 1 liter water en uitdrinken. Daarnaast moet u nog minstens 1 liter heldere dranken extra drinken (dus in totaal 2 liter)
 • Drink niet teveel bruisende dranken  om een opgeblazen gevoel in de buik te vermijden.

Dag van het onderzoek:

 • NUCHTER blijven tot na het onderzoek.
 • Om 4 uur ‘s morgens opnieuw één zakje A + één zakje B oplossen in 1 liter water en uitdrinken. Opnieuw minstens 1 l extra heldere dranken drinken. Om 7 uur stopt u met drinken en blijft u verder nuchter. (Na 7 uur ook niet meer drinken!)
 • Na het onderzoek mag u de wagen niet zelf besturen!

 

Adobe Viewer

 

 

Enkele handige links

 

 

 

Voorbereiding colon (moviprep) voormiddag

 

Voorbereiding colon (moviprep) namiddag

Het anale kanaal is het laatste gedeelte van de darm (1) en is 2 tot 4 cm lang. Het anale kanaal (2) is omringd door sluitspieren (3) zodat rond en in het anale kanaal in normale omstandigheden een hoge druk heerst die stoelgangverlies voorkomt. Om stoelgang te evacueren, moeten de sluitspieren zich ontspannen zodat de druk in het anale kanaal sterk daalt en het kanaal zich opent. Ook is het... meer

Bij een echografisch onderzoek worden hoogfrequente ultrasone geluidsgolven, welke niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, uitgezonden in het lichaam en het teruggekaatste geluid of echo wordt geregistreerd en door een computer verwerkt tot een 2 dimensionaal beeld.
Deze signalen worden onmiddellijk op een beeldscherm weergegeven en kunnen de interne structuren, beweging van... meer

Bij gastroscopie wordt een soepele sonde (gastroscoop) gebruikt om de slokdarm, de maag en het duodenum (twaalfvingerige darm) te onderzoeken. Het onderzoek wordt meestal gebruikt om de reden te achterhalen van slikmoeilijkheden, misselijkheid, braken, zuurbranden, bloeding, indigestie, buikpijn of pijn op de borst. 

De gastroscoop is een soepele tube met een diameter van 9 mm en... meer

Het ERCP-onderzoek laat de arts toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever, de galblaas, de galkanalen en de alvleesklier (pancreas).
Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) gebruikt om het duodenum (twaalfvingerendarm) te bereiken. Aan de hand van een kleurenbeeld kan aldaar de papil gezien worden. De papil is een kleine opening waarin de... meer

Coloscopie laat de arts toe de binnenzijde van de dikke darm te bekijken, vanaf het laatste deel (de endeldarm) tot het laatste deel van de dunne darm (ileum). Het onderzoek wordt gebruikt om darmpoliepen en kankergezwellen (tumoren) op te sporen en om darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vast te stellen.

De coloscoop is een soepele tube en verschaft een kleurenbeeld van de... meer

Darmkankerscreening in Vlaanderen

Darmkankerscreening in Vlaanderen

In oktober 2013 werd screening naar dikkedarmkanker via Vlaams bevolkingsonderzoek een feit. Dankzij de screening kunnen jaarlijks zo'n 400 sterfgevallen worden voorkomen. De diagnose darmkanker wordt bij 1 op 20 mensen in de loop van zijn of haar leven gesteld. Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Jaarlijks overlijden er in Vlaanderen ongeveer 1800 personen aan deze ziekte. Alle Vlamingen van 55 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging in de bus, samen met de gratis test, de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT).

 

Hoe de test gratis thuis uitvoeren?

 • met het testborsteltje neemt u zelf een stoelgangsstaal en stopt dat in het buisje

 • dat buisje stuurt u in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium

 • het labo onderzoekt het staal op bloedsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn

 • binnen de twee weken krijgen u en uw huisarts het resultaat van deze test

Indien het resultaat 'afwijkend' is dient u aanvullend een coloscopie of kijkonderzoek van de dikke darm te ondergaan. Het betekent uiteraard nog niet dat u darmkanker heeft. Bij 7 op de 10 gevallen gaat het om poliepen die verwijderd kunnen worden. Dit is wel van belang aangezien poliepen de voorlopers van darmkanker zijn. Groei en evolutie van poliep naar darmkanker verloopt gemiddeld over een periode van 8 à 10 jaar. Vroegtijdige detectie is dus van allergrootste belang.

 

Algemene informatie