Onderzoeken

Een kleine greep uit de onderzoeken die bij ons kunnen ingepland worden.

Bij een echografisch onderzoek worden hoogfrequente ultrasone geluidsgolven, welke niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, uitgezonden in het lichaam en het teruggekaatste geluid of echo wordt geregistreerd en door een computer verwerkt tot een 2 dimensionaal beeld.
Deze signalen worden onmiddellijk op een beeldscherm weergegeven en kunnen de interne structuren, beweging van organen en bloeddoorstroming zichtbaar maken om zo een diagnose te kunnen stellen.
Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van ioniserende straling zoals bij een klassiek Röntgenonderzoek.

Bij een echografie van de buik maakt men beelden van de vaste organen en andere structuren in de buik. Holle organen die met lucht gevuld zijn (maag, darmen) kunnen minder goed in beeld gebracht worden aangezien de aanwezige lucht de geluidsgolven onmiddellijk weerkaatst.

Een Doppler onderzoek kan deel uitmaken van een echografisch onderzoek.
Dit is een speciale echografische techniek waarbij de bloedpassage geëvalueerd wordt in de bloedvaten in de buikholte en in de buikorganen.

De patiënt ligt op de rug op de onderzoekstafel. De te onderzoeken zone op het lichaam moet vrij gemaakt worden. Er wordt een heldere gel aangebracht om zo het contact tussen lichaam en de echosonde te verzekeren en luchtbellen tussen huid en de  transducer te vermijden. De gel kan wat koud aanvoelen.  De arts duwt de transducer tegen de huid en wrijft deze heen en weer over de desbetreffende zone.

Bij Doppler onderzoek wordt dezelfde transducer gebruikt.

Voordelen:

  • Een echografisch onderzoek is niet ingrijpend (geen naalden of injecties) en is pijnloos.
  • Echografie is gemakkelijk uit te voeren en minder duur dan andere beeldvormende onderzoeken.
  • Een echografisch onderzoek maakt geen gebruik van ioniserende straling. Echografie kan derhalve gebruikt worden tijdens de zwangerschap.
  • Een echografisch onderzoek geeft een duidelijk beeld van zachte weefsels die niet goed zichtbaar zijn met RX-stralen.
  • Een echografisch onderzoek veroorzaakt geen gezondheidsproblemen en kan zoveel gebruikt worden als (medisch) nodig .
  • Door middel van echografie kunnen de structuren in de buikholte dynamisch onderzocht en geanalyseerd worden in de verschillende richtingen.

 

Voor standaard diagnostische echografische onderzoeken zijn er geen gekende schadelijke effecten op mensen.

 

Enkele handige links

 

 

 

Voorbereiding colon (moviprep) voormiddag

 

Voorbereiding colon (moviprep) namiddag

Het anale kanaal is het laatste gedeelte van de darm (1) en is 2 tot 4 cm lang. Het anale kanaal (2) is omringd door sluitspieren (3) zodat rond en in het anale kanaal in normale omstandigheden een hoge druk heerst die stoelgangverlies voorkomt. Om stoelgang te evacueren, moeten de sluitspieren zich ontspannen zodat de druk in het anale kanaal sterk daalt en het kanaal zich opent. Ook is het... meer

Bij een echografisch onderzoek worden hoogfrequente ultrasone geluidsgolven, welke niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, uitgezonden in het lichaam en het teruggekaatste geluid of echo wordt geregistreerd en door een computer verwerkt tot een 2 dimensionaal beeld.
Deze signalen worden onmiddellijk op een beeldscherm weergegeven en kunnen de interne structuren, beweging van... meer

Bij gastroscopie wordt een soepele sonde (gastroscoop) gebruikt om de slokdarm, de maag en het duodenum (twaalfvingerige darm) te onderzoeken. Het onderzoek wordt meestal gebruikt om de reden te achterhalen van slikmoeilijkheden, misselijkheid, braken, zuurbranden, bloeding, indigestie, buikpijn of pijn op de borst. 

De gastroscoop is een soepele tube met een diameter van 9 mm en... meer

Het ERCP-onderzoek laat de arts toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever, de galblaas, de galkanalen en de alvleesklier (pancreas).
Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) gebruikt om het duodenum (twaalfvingerendarm) te bereiken. Aan de hand van een kleurenbeeld kan aldaar de papil gezien worden. De papil is een kleine opening waarin de... meer

Coloscopie laat de arts toe de binnenzijde van de dikke darm te bekijken, vanaf het laatste deel (de endeldarm) tot het laatste deel van de dunne darm (ileum). Het onderzoek wordt gebruikt om darmpoliepen en kankergezwellen (tumoren) op te sporen en om darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vast te stellen.

De coloscoop is een soepele tube en verschaft een kleurenbeeld van de... meer

Darmkankerscreening in Vlaanderen

Darmkankerscreening in Vlaanderen

In oktober 2013 werd screening naar dikkedarmkanker via Vlaams bevolkingsonderzoek een feit. Dankzij de screening kunnen jaarlijks zo'n 400 sterfgevallen worden voorkomen. De diagnose darmkanker wordt bij 1 op 20 mensen in de loop van zijn of haar leven gesteld. Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Jaarlijks overlijden er in Vlaanderen ongeveer 1800 personen aan deze ziekte. Alle Vlamingen van 55 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging in de bus, samen met de gratis test, de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT).

 

Hoe de test gratis thuis uitvoeren?

  • met het testborsteltje neemt u zelf een stoelgangsstaal en stopt dat in het buisje

  • dat buisje stuurt u in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium

  • het labo onderzoekt het staal op bloedsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn

  • binnen de twee weken krijgen u en uw huisarts het resultaat van deze test

Indien het resultaat 'afwijkend' is dient u aanvullend een coloscopie of kijkonderzoek van de dikke darm te ondergaan. Het betekent uiteraard nog niet dat u darmkanker heeft. Bij 7 op de 10 gevallen gaat het om poliepen die verwijderd kunnen worden. Dit is wel van belang aangezien poliepen de voorlopers van darmkanker zijn. Groei en evolutie van poliep naar darmkanker verloopt gemiddeld over een periode van 8 à 10 jaar. Vroegtijdige detectie is dus van allergrootste belang.

 

Algemene informatie