Onderzoeken

Een kleine greep uit de onderzoeken die bij ons kunnen ingepland worden.

Het anale kanaal is het laatste gedeelte van de darm (1) en is 2 tot 4 cm lang. Het anale kanaal (2) is omringd door sluitspieren (3) zodat rond en in het anale kanaal in normale omstandigheden een hoge druk heerst die stoelgangverlies voorkomt. Om stoelgang te evacueren, moeten de sluitspieren zich ontspannen zodat de druk in het anale kanaal sterk daalt en het kanaal zich opent. Ook is het normaal dat men in lichte mate dient mee te persen om de druk op de darm te verhogen en de evacuatie te bevorderen. Aan de binnenkant van het anale kanaal zijn er goed doorbloede sponsachtige kussentjes waarvan de dikte varieert door toename of afname van de bloedaanvoer. Hierdoor kunnen ze zich aanpassen aan de veranderende grootte van het anale kanaal. Ze vormen in feite een soort extra sluitmechanisme. Men noemt ze hemorroïden (4). Het anale kanaal is bedekt met een zeer gevoelig slijmvlies. Deze gevoeligheid laat toe te weten wanneer wind of stoelgang klaar is om geëvacueerd te worden en het onderscheid te maken tussen wind, vloeibare of vaste stoelgang. In dit slijmvlies zitten er kliertjes (5).

Een mens met een gezonde anus is zich niet bewust van het bezit daarvan. Zodra er klachten op gaan treden betekent dit dat er in de veelheid der structuren een afwijking is ontstaan.

De meest voorkomende goedaardige aandoeningen ter hoogte van het anale kanaal zijn:

Aambeien: (= ‘speen’): hemorroïden die last veroorzaken, zoals bloeding, uitstulping, pijn of jeuk (6).
Anaal abces: geïnfecteerde holte gevuld met etter die ontstaat door een ontsteking van de kliertjes in het slijmvlies van het anale kanaal (7).
Anale fistel: smalle tunnel tussen een kliertje in de anus en de huid aan de buitenzijde van de anus. Een fistel is bijna altijd het gevolg van een vorig abces (8).
Anale fissuur: kloof door een scheurtje in het slijmvlies van het anale kanaal (9).
Anale condylomen: wratten op de huid rond de uitgang van het anale kanaal.
Sacrococcygeale cyste: cyste ter hoogte van het sacrum (of heiligbeen), wordt veroorzaakt door ingroeiend haartje en kan een abces vormen.

 

 

De meest voorkomende proctologische klachten:

bloedverlies
jeuk, pieken of branden
anaal verlies (vlekken in het ondergoed)
pijn
stoornis in de ontlasting
gevoel van aandrang, winderigheid
knobbels en zwellingen om de anus

 

 

Voor alle duidelijkheid moet hier nog vermeld worden, dat pijn geen aambeiklacht is. Als u pijn aan de anus heeft, heeft u misschien wel aambeien, maar in ieder geval ook iets anders. Bij klachten aan de anus is het raadzaam niet zonder medisch onderzoek zelf te "dokteren" met zalven en zetpillen, maar altijd naar de arts te gaan. Deze zal naar uw klachten luisteren, vervolgens de anus bekijken en met de vinger voelen (het toucher). Daaarna zal hij met een klein kijkertje inwendig kijken (anuscopie). Deze anuscopie is noodzakelijk omdat aambeien slechts zelden te zien zijn en geen enkele arts ze kan voelen.

 

Enkele handige links

 

 

 

Voorbereiding colon (moviprep) voormiddag

 

Voorbereiding colon (moviprep) namiddag

Het anale kanaal is het laatste gedeelte van de darm (1) en is 2 tot 4 cm lang. Het anale kanaal (2) is omringd door sluitspieren (3) zodat rond en in het anale kanaal in normale omstandigheden een hoge druk heerst die stoelgangverlies voorkomt. Om stoelgang te evacueren, moeten de sluitspieren zich ontspannen zodat de druk in het anale kanaal sterk daalt en het kanaal zich opent. Ook is het... meer

Bij een echografisch onderzoek worden hoogfrequente ultrasone geluidsgolven, welke niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, uitgezonden in het lichaam en het teruggekaatste geluid of echo wordt geregistreerd en door een computer verwerkt tot een 2 dimensionaal beeld.
Deze signalen worden onmiddellijk op een beeldscherm weergegeven en kunnen de interne structuren, beweging van... meer

Bij gastroscopie wordt een soepele sonde (gastroscoop) gebruikt om de slokdarm, de maag en het duodenum (twaalfvingerige darm) te onderzoeken. Het onderzoek wordt meestal gebruikt om de reden te achterhalen van slikmoeilijkheden, misselijkheid, braken, zuurbranden, bloeding, indigestie, buikpijn of pijn op de borst. 

De gastroscoop is een soepele tube met een diameter van 9 mm en... meer

Het ERCP-onderzoek laat de arts toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever, de galblaas, de galkanalen en de alvleesklier (pancreas).
Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) gebruikt om het duodenum (twaalfvingerendarm) te bereiken. Aan de hand van een kleurenbeeld kan aldaar de papil gezien worden. De papil is een kleine opening waarin de... meer

Coloscopie laat de arts toe de binnenzijde van de dikke darm te bekijken, vanaf het laatste deel (de endeldarm) tot het laatste deel van de dunne darm (ileum). Het onderzoek wordt gebruikt om darmpoliepen en kankergezwellen (tumoren) op te sporen en om darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vast te stellen.

De coloscoop is een soepele tube en verschaft een kleurenbeeld van de... meer

Darmkankerscreening in Vlaanderen

Darmkankerscreening in Vlaanderen

In oktober 2013 werd screening naar dikkedarmkanker via Vlaams bevolkingsonderzoek een feit. Dankzij de screening kunnen jaarlijks zo'n 400 sterfgevallen worden voorkomen. De diagnose darmkanker wordt bij 1 op 20 mensen in de loop van zijn of haar leven gesteld. Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Jaarlijks overlijden er in Vlaanderen ongeveer 1800 personen aan deze ziekte. Alle Vlamingen van 55 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging in de bus, samen met de gratis test, de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT).

 

Hoe de test gratis thuis uitvoeren?

  • met het testborsteltje neemt u zelf een stoelgangsstaal en stopt dat in het buisje

  • dat buisje stuurt u in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium

  • het labo onderzoekt het staal op bloedsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn

  • binnen de twee weken krijgen u en uw huisarts het resultaat van deze test

Indien het resultaat 'afwijkend' is dient u aanvullend een coloscopie of kijkonderzoek van de dikke darm te ondergaan. Het betekent uiteraard nog niet dat u darmkanker heeft. Bij 7 op de 10 gevallen gaat het om poliepen die verwijderd kunnen worden. Dit is wel van belang aangezien poliepen de voorlopers van darmkanker zijn. Groei en evolutie van poliep naar darmkanker verloopt gemiddeld over een periode van 8 à 10 jaar. Vroegtijdige detectie is dus van allergrootste belang.

 

Algemene informatie