Het anale kanaal is het laatste gedeelte van de darm (1) en is 2 tot 4 cm lang. Het anale kanaal (2) is omringd door sluitspieren (3) zodat rond en in het anale kanaal in normale omstandigheden een hoge druk heerst die stoelgangverlies voorkomt. Om stoelgang te evacueren, moeten de sluitspieren zich ontspannen zodat de druk in het anale kanaal sterk daalt en het kanaal zich opent. Ook is het... meer
Het ERCP-onderzoek laat de arts toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever, de galblaas, de galkanalen en de alvleesklier (pancreas).
Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) gebruikt om het duodenum (twaalfvingerendarm) te bereiken. Aan de hand van een kleurenbeeld kan aldaar de papil gezien worden. De papil is een kleine opening waarin de afvoerkanalen van lever, gal en alvleesklier uitmonden.
Doorheen de duodenoscoop kunnen allerlei instrumenten tot in die afvoerkanalen worden gebracht o.a. om de kanalen aan te kleuren en zichtbaar te maken voor radiografisch onderzoek, om weefselstalen af te nemen (voor later onderzoek onder de microscoop), of om behandelingen uit te voeren (vergroting van de papilopening, verwijderen van galstenen, openmaken van vernauwingen, plaatsen van protheses, e.a.).
Via de duodenoscoop kan ook lucht worden ingeblazen en vocht worden afgezogen om het zicht te verbeteren.
U moet vanaf 6 uur voor het onderzoek nuchter blijven, omdat voedselresten het zicht ernstig kunnen belemmeren. Tot 4 uur voor het onderzoek mag u wel alle noodzakelijke medicijnen innemen met een slokje water. Sommige hart- of longziekten kunnen bepaalde voorzorgen vereisen, zodat u de arts hiervan op de hoogte moet brengen vooraleer het onderzoek begint. Vermeld ook aan de arts alle medicatie die u neemt (vooral bloedverdunners, koortswerende middelen, pijnstillers). Tijdens het onderzoek wordt een kleurstof gebruikt op basis van jodium. Verwittig de arts op voorhand indien u allergisch bent voor jodium of jodiumhoudende producten.
Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie omdat gebruik gemaakt wordt van X-stralen. Bij het begin van het onderzoek wordt u onder algemene verdoving gebracht om het onderzoek rustig en comfortabel te laten verlopen. Het onderzoek duurt 20 minuten tot 1 uur.
ERCP is een veilig onderzoek. Behandelingen tijdens ERCP houden een iets groter risico in, maar ook dit risico is eerder beperkt. Soms kan een bloeding of kleine perforatie optreden wanneer de papil moet vergroot worden : quasi steeds kan een bloeding tijdens het onderzoek zelf gestelpt worden. Soms treedt een milde ontsteking van de alvleesklier op (5%). Dergelijke ontsteking is zelden ernstig, maar kan een korte hospitalisatie nodig maken.
Infectie: De duodenoscoop is een ingewikkeld optisch-electronisch toestel bedoeld voor meervoudig gebruik. Het toestel kan niet gesteriliseerd worden door verhitting boven 100° C. Vóór elke nieuw gebruik wordt de duodenoscoop grondig gereinigd en gedesinfecteerd volgens de recentste internationale wetenschappelijke normen en de bestaande de wetgeving terzake. Hoewel infectie nooit volledig kan uitgesloten worden, is dit toch extreem zeldzaam. Indien u hierover meer details wenst, bespreek dit vooraf met uw arts.
Omwille van de verdoving van mond en keel mag u niet eten of drinken tot deze verdoving uitgewerkt is, wegens het gevaar op verslikken. Dit duurt gemiddeld 30 minuten. Omwille van de sedatie moet u ter plaatse blijven tot dit middel grotendeels uitgewerkt is (1 à 2 uur). U mag gedurende de eerstvolgende 12 uur na het onderzoek geen auto besturen, zelfs indien u zich kiplekker voelt : uw reflexen kunnen immers voor de rest van de dag vertraagd zijn. U dient dan ook beroep te doen op iemand anders om u thuis te brengen. Na het onderzoek kan u ook gedurende enige tijd nog een opgeblazen gevoel hebben. Dit is te wijten aan de lucht die tijdens het onderzoek ingeblazen werd.
Enkele handige links
Voorbereiding colon (moviprep) voormiddag